Haldız Patent - Sakarya Marka Tescil - Iso Belgelendirme
Telefon
Whatsapp

Marka Tescil Nasıl Yapılır, Başvuru Aşamaları Nelerdir?

Marka Tescil Nasıl Yapılır, Başvuru Aşamaları Nelerdir?
18 Ağustos 2022

Marka Tescil İşlemi Nasıl ve Nereye Yapılır?

Marka tescil başvuruları online olarak ya da şahsen yapılabilmektedir. Başvurular; Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde TC Kimlik numarası ile şahıs adına veya şirket/tüzel kişilik adına yapılabilmektedir.

Marka tescil işleminin başvuru ve işlem aşamaları nelerdir?

  • Ön araştırma sonucunda tescillenebilecek bir marka ise, başvuru dosyasının hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılması ve  kurum tarafından şekli inceleme yapılarak kabul veya reddine karar verilmesi.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilecek ret ya da kismi ret kararı verilir ise bu kararın değerlendirilmesi ve gerekli görülürse itiraz edilmesi.
  • Başvuru ile ortalama 2 ila 4 ay sonra marka başvrusunun kabul edilerek yayına çıkması ve 2 aylık yayın süresi, yayında gelebilecek itirazlarının değerlendirilmesi ve gerekli görülürse savunma yapılması.
  • Tesciline karar verilen marka için tescil ücretinin ödenerek belgenin alınması ve başvuru sahibine teslim edilmesi.

Marka başvurusu kimler yapabilir, şirket olmak gerekli mi?

Tüm gerçek ve tüzel kişiler marka başvurusu yapabilmektedir. Şirket olma zorunluluğu bulunmaktadır. Şahıslar TC Kimlik no ile marka başvurusu yapabilirler.

Marka tescil başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

  • Varsa marka logosu,
  • Şahıs ise kimlik,
  • Firma ise vergi levhası

Marka tescil işlemi kaç günde sonuçlanır?

6 ila 8 ay arasında sonuçlanır.

Şirketler için marka tescili nasıl yapılır?

Vergi numarası ve varsa marka logosu ile yapılmaktadır.

Marka tescil şekil/logo boyutu nedir?

7*7 cm ve 300 dpi çözünürlük olması gerekiyor.

Marka devir işlemleri nasıl yapılır?

Tescilli tamamlanmış ya da başvurusu yapılan markalar, üçüncü kişilere bir marka devir sözleşmesi ile devredilebilmektedir. Devir sözleşmesi ya tarafların imza yetkilileri ya da onların vekaletname ile atadığı vekiller tarafında noter huzurunda imzalanmalıdır.

Marka devri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na Devir kayıt ücretinin ödenmesi ile birlikte, TÜRKPATENT’E kaydettirilmesi gerekmektedir.

Marka adres değişikliği nasıl yapılır?

Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde süreçlerin kısaltılması amacıyla yerli gerçek ve tüzel kişiler için adres bilgisi istenmemektedir. İhtiyaç duyulması halinde kişilerin Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNIS) ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSIS) bilgileri kullanılmaktadır.

Marka tescil süresi uzatma, marka yenileme nasıl yapılır?

Yenileme talebi, koruma süresinin sona ereceği ayın son gününden önceki altı ay içerisinde yapılabilir. Bu süre dolduktan sonra ek bir ücretin ödenmesi koşuluyla, koruma süresinin sona erdiği ayın son gününden itibaren altı ay içerisinde de yenileme talebinde bulunabilir.

Marka tescil ile com.tr alan adı kaydı nasıl yapılır?

Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka başvurusu yapılarak kurumdan alınan resmi barkotlu marka tescil başvuru belgesi ile com.tr alan adı tahsis işlemleri yapılmaktadır.