Marka patenti Markalaşma yolunda ilerleyen ve markasını korumak isteyen tüm şirketler veya şahsi isimlerini kişisel marka tescilli hale getirmek isteyenler ilk iş olarak resmi bir kurum olan Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaparlar. Bu başvuru sürecinin sonucunda Türk Patent Enstitüsü firmalara bazı yasal haklar verir. Bu sayede marka patenti kolayca alınmış olur.
Marka Patenti Alma Süreci
Marka patenti alabilmek için tüm belgelerin tamamen eksiksiz bir halde hazırlanması gerekmektedir. İşletmeler ya da bireysel kişiler tarafından hazırlanan belgeler Türk Patent Enstitüsüne teslim edilir. Tüm bu süreçlerin sonuna gelindiğinde marka patent başvuru süreci resmilik kazanır. Resmiyet kazanıldıktan sonra ise patent alınan marka unvanı devlet nezdinde resmi olarak koruma altına alınır.
Fakat bahsetmiş olduğumuz bu süreç bir miktar uzun sürmektedir. Başvuru yapılırken teslim edilen evraklar enstitü içerisinde hizmet eden uzmanlar tarafından kapsamlı bir araştırma ve kontrol sürecine geçiş yapılır. Uzmanların tarama ve kontrol işlemlerinden sonra başvuru şeklinde, evrak teslim süresi ve teslim etme anında herhangi bir eksik olduğunda enstitü firmaya ek olarak 2 aylık bir süre tanımaktadır.
Eksik Evrak Tespit Edildiğinde Ne Olur?
Marka Patenti alma süreci işletmenin ya da bireyin kendisini kanıtlama sürecinden ibarettir. Bu kanıtlanma işlemi tamamlandığında Patent Enstitüsü firmayı resmi devlet koruması altında korumaya tabi tutar. Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı evrak teslimi ve bu evrakların enstitü tarafından kontrol edilmesi çok önemlidir.
Şayet eksik evrak nedeniyle iki ay ek süre alan bireyler ya da işletmeler bu 2 aylık süre içerisinde eksik belgeleri tamamlamaya çaba gösterir. Tüm bu insiyatifsel süreçlere riayet edilmez ve eksik evraklar tamamlanmaz ise Enstitü tarafından yapılan marka tescil başvurusu da net bir şekil de iptal edilebilir.
Marka Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?
Marka patent nasıl alınır? Marka Patent Başvurusu nasıl yapılır? Eski yıllarda bu süreç çok daha zorlu ve fiziksel başvuru süreçlerinden geçirilerek yapılmaktaydı. Fakat günümüzde Patent firmalarının internet sitelerine geliştirdikleri yazılımlar sayesinde veya Patent Enstitüsünün resmi yazılımları kullanılarak kolay bir şekil de yapılabilmektedir.
Patent Enstitüsü başvuru yapan tüm aday adaylardan belirli başlı evraklar teslim eder. Akabinde talep ettiği evrakları incelemeye koyulur. Son aşamada ise evraklar alındıktan sonra başvuru usul ve usullerine uygun olacak şekilde değerlendirilmeye alınır.
Eğer bireysel olarak başvuru yapmak isteyen kişi yada kişilerin veya işletmelerin başvurusu patent alma noktasında tamamen usule uygun olarak görülür ise alınmak istenen marka
Resmi Marka Bülteni aracılığı ile yayınlanır. Son aşama olarak markanın sicil kaydı oluşturulur. Tüm devir teslimler yeni marka sahibine verilir ve sürecin bu şekil de sonuna gelinmiş olunur. Marka patent nasıl alınır? hakkında sizler için kaleme aldığımız içeriğimizin burada sonuna geldik. Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere esen kalın.